top of page

 NÄ°ÇÄ°N LEONARDÄ°T? 

=

Çünkü;

Tarım yapılabilmesi için, toprakta organik madde zenginliÄŸi gereklidir. Çağın mucizesi olan Humik Asit ve Fulvik Asit, toprağın ve bitkilerin vazgeçilmezidir.

Bunun da en zengin ve ucuz kaynağı, leonardittir.

 

NÄ°ÇÄ°N HAYVAN GÜBRESÄ° YERÄ°NE LEONARDÄ°T?

​

    Hayvan gübresi bütün çiftçilerimizin tanıdığı, vazgeçilmez organik bir maddedir. Humifikasyonunu  henüz tamamlamamış, oldukça genç bir organik madde olduÄŸu için topraÄŸa uygulandıktan sonra çok büyük bir bölümü çürükçül bakteriler tarafından besin olarak tüketilmek suretiyle kısa sürede topraktan arınır ve yok olur. Leonardit onlarca yıl toprakta olumlu etkisini devam ettirir.

         Hayvan gübresi depolanma ve bekletilme ÅŸartlarına ve sürelerine baÄŸlı olarak içeriÄŸinde en fazla %5-7 arasında Humik + Fulvik Asit barındırırken, Leonardit en az %45-65 arasında Humik + Fulvik Asit içerir. Bu hususta daha abartılı oranlar veriliyor olsa da bu çok özel bir seçme ve arıtma ile mümkün olabilir. Seri halde üretim yaparken, bu oranların üzerinde taahhütte bulunmak gerçekle çok baÄŸdaÅŸmaz.

         Hayvan gübresi toprağımıza bir çok hastalık ve mantar bulaÅŸtırdığı halde, Leonardit, bünyesinde hiçbir hastalık barındırmaz.

         Hayvan gübresi toprağımıza çok çeÅŸitli yabancı bitki tohumu taşıdığı halde, Leonardit hiçbir tohum içermez. Faydası daha az olduÄŸundan, daha pahalıya mal olur.

         Bütün bunlara raÄŸmen, toprağımıza Leonardit uygulama imkânımız yoksa hayvan gübresi ve Torf kullanabileceÄŸimiz en faydalı ve doÄŸal maddelerdir.

​

​

ORGANÄ°K MADDE TOPRAK Ä°ÇÄ°N NEDEN ÇOK ÖNEMLÄ°DÄ°R?

 

       Tarıma elveriÅŸli toprakların organik madde miktarı ortalama % 3,5 - 4 olması gerekirken, ülkemiz topraklarında bu oran ortalama % 1,5 - 2 civarındadır. Bunun sebebi, yüzyıllardır topraktan hep aldığımız halde hiç vermeyiÅŸimizdir. Suni gübrelerle topraÄŸa bir veya birkaç mineral kazandırırken, tonlarca da kireç kazandırmaktayız. Yıllar içerisinde yorgun düÅŸmüÅŸ toprağın Ph’sı 7,5-8’in üzerine çıktığında artık toprağımız bize isyan etmektedir. Bu olumsuz durumun tek çaresi Humik ve Fulvik Asit içerikli Organik Toprak düzenleyiciler kullanmaktır. Bunlar sırasıyla; Leonardit, torf ve Hayvan gübresidir. Toprakta bulunan organik maddeler, bütün bitkiler için çok çeÅŸitli ve orijinal birer yedek parça niteliÄŸindedir. Suni gübrelerle verilen inorganik mineraller de bitki için kıymetli olduÄŸu halde hiçbiri organik maddelerin yerini tutamaz. Artık günümüzde bu inorganik minerallerin leonarditle birlikte uygulanması yoluna gidiliyor. Biz henüz leonardite bu inorganik mineralleri ( (N) Azot, (P) Fosfor, (K) Potasyum, (S) Kükürt, (Zn) Çinko vs.) uygulamış deÄŸiliz. Günümüzde artık Organik Tarım yeterince itibar görmektedir. Leonardit, bitkilerin saÄŸlıklı büyümesini saÄŸlayarak, ürün miktarı ve kalitesinde artış meydana getirirken, torunlarımıza toprağımızı saÄŸlıklı bırakma imkânı da saÄŸlamaktadır.

​

LEONARDÄ°T NASIL KULLANILIR?

 

       En kısa ifadeyle leonarditin kullanılması önemlidir. Nasıl ve ne zaman kullanılacağı, çok basit bir teferruattan ibarettir. Tarlamıza veya bahçemize kaza ile dökülmüÅŸ olsa dahi istenilen faydayı saÄŸlar. Yeter ki, bitkileri kalın bir tabaka ÅŸeklinde örtmüÅŸ olmasın. Ekili alanlara uygulanması ile boÅŸ yere uygulanması arasında çok az bir fark mevcuttur. Sadece uygulama ÅŸartları deÄŸiÅŸecektir. Bununla birlikte en uygun kullanım zamanı sonbahar ile erken ilkbahardır. Sebebi ise uygulanan leonarditin, sıcaklık ve yağış farklılıklarına maruz kalarak, daha ince parçacıklara bölünmesi sonucu, deÄŸme ve etkileÅŸme yüzeyinin artacak olmasıdır. BaÅŸlangıçta tanecik büyüklüÄŸü çok küçük olursa uygulaması zor olacaktır. EkilmemiÅŸ veya hasat yapılmamış arazilere yaz aylarında uygulama yapsak dahi çok büyük bir kaybımız olmaz. Aksine uygulama kolaylığı avantaj sayılacaktır. Ancak, tanecik büyüklüÄŸü azalmadan leonarditin bir çoÄŸu toprak altına geçeceÄŸi için etkisi geç ve yavaÅŸ olur. Dolayısıyla leonarditin nasıl uygulanacağından daha önemlisi ne kadar uygulanacağıdır. Leonardit imkanlar dâhilinde oldukça bol kullanılmalıdır. Bu oran toprağın tarım yapılan hacminin ¼'ü kadar olabilir. Ancak çok pahalı olacağından bu oran tavsiye edilemez. Ancak leonardit satın alan her vatandaşımızın bir miktar araziye çok aşırı uygulama yaparak sonucu gözleriyle görmesini istiyoruz. (50-100 M2 alana, M2'ye 4-5 Kg gibi) M2'ye 4-5 Kg uygulandığında toprak adeta insansız ilkel dünyadaki topraklar kadar genç ve dinç olacaktır. Topraklarımızın tamamına bu oranda uygulama imkanımız olmasa dahi bu ÅŸekildeki örnek uygulamalar, bize leonarditin olumlu sonuçlarını daha iyi kavrama imkanı saÄŸlar. Çünkü hiç birimiz iddialara, haklı olarak, gözümüze inandığımız kadar inanmayız. Yine de bir oran belirtmek gerekiyorsa biz dekar başına; tarım arazilerinde en az 250 kg, bahçelerde aÄŸaçların yaprak izdüÅŸümüne M2 başına en az 1 kg önermekteyiz. Özellikle yeni bahçe dikiminde çukurlara duruma göre 4-6 Kg leonardit atılması aÄŸaç için hayati önem taşımaktadır. Birçok yerde okuduÄŸumuz, her bitki için reçete ÅŸeklinde yazılan tarifelerin hiçbir dayanağı yoktur. Sadece yeterli bilginin olmadığı bir alanda zihin bulandırmaktadır. Yine dekara 50-100 Kg gibi tariflerin de, leonarditi çok pahalı satanların uydurduÄŸu, ayağı yere basmayan ifadeler olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Çünkü leonardit bir ilaç deÄŸildir. Eser miktarlarıyla bitkide olaÄŸanüstü bir mucize meydana getiremez. Sıvı Humik Asit için aynısını söylemek mümkün deÄŸildir. Çünkü sıvı humik asitin tamamı çözündüÄŸü için, leonarditten daha hızlı etki eder. Bu miktar da yine dekara 1-2 Litre ÅŸeklinde deÄŸil, en az 5-10 litre olmalı en az üç uygulama yapılmalıdır. Yine Sıvı Humik Asitin de fazlasının hiçbir zararından bahsedilemez. Leonarditi en ucuza ve en fazla miktarda uygulamaya çalışın. Bunun için iÅŸçilik ve ambalaj maliyetlerinden kurtulma yollarını deneyin.

bottom of page