top of page

SIVI HUMÄ°K ASÄ°T ÜRETÄ°MÄ°

Herkes Sıvı Humik Asit Yapabilir mi?

 

EVET

 

Her çiftçi, her kullanıcı kendi Sıvı Humik Asitini kendisi üretebilir.

  BU UYARILARIN TAMAMINI OKUMADAN Ä°ÅžE BAÅžLAMAYIN

​

      Hiç kimse, insan hayatından ve insan saÄŸlığından kıymetli bir ÅŸey üretemez. Bu deÄŸerlerden daha kıymetli bir dünya malına da sahip olamaz. Herkes sıvı humik üretebilir mi? sorusuna "EVET" demekle birlikte, ehemmiyetsiz ve tehlikesiz demek istemiyorum. Bu husutaki tehlikeye, bir kimyacı sorumluluÄŸu ile dikkat çekiyorum. Üretimde kullanacağımız Potasyum Hidroksit (KOH), sanayideki adıyla Potaslı kostik. Çok kuvvetli bir baz olup, insan saÄŸlığı için çok tehlikelidir. Ölümcül yanıklara ve telafisi imkansız yaralanmalara sebep olur. Ä°ÅŸin her adımında bu tehlikeye dikkat çekmeye çalışacağım. Sizler de lütfen bu tehlikeyi bir an olsun aklınızdan çıkarmayın. Aksi halde ne ben hayırlı bir iÅŸ yapmış sayılırım ne de siz. Bu iÅŸi yapmak için, yetiÅŸkin akıllı ve sorumlu kiÅŸilere ihtiyaç vardır. Ergenlik yaşındaki çocuklar, ne kadar iÅŸin ehemmiyetini bilseler de dalgın ve unutkan olurlar. Böyle kiÅŸilerden yardım dahi istemeyin. Potasyum Hidroksitin kendisine, suda çözünmüÅŸ çözeltisine, çözeltinin bulaÅŸtığı kapların iyice durulanmamışına dokunulmakla  veya bu maddeyi solumakla ortaya çıkan kimyasal yanıkların sonuçlarına ve vicdani sorumluÄŸuna hiç birimiz katlanamayız. Bu hususta bir kimyacı titizliÄŸi göstermenizi istiyorum. Bu titizlik Potasyum Hidroksitin ambalajını açarken baÅŸlar.

​

  1. Ambalajı açarken eldivenli olsanız dahi maddenin kendisine dokunmayın.

  2. Ambalajı açtıktan sonra maddeyi solumayın.

  3. Maddeyi küçük bir kürek yardımıyla alın. 

  4. Az suya çok madde atmayın. Maddeyi suya attığınız anda çok büyük bir ısı meydana gelir. Kaynamanın etkisiyle, çözelti etrafa püskürebilir. 

  5. Maddeyi suya atarken yüzünüzü çevirin.

  6. Cildinizi ve gözünüzü daima koruyun.

  7. Her ÅŸeye raÄŸmen maddenin kendisi veya çözeltisi herhangi bir yerinize temas ederse, olumsuz bir etki beklemeden çok hızlı bir ÅŸekilde maddeye dokunan bölgeyi bol su ile yıkayın. Durulama iÅŸini her zaman abartılı yapın.

  8. Kaplara bulaÅŸan maddeyi de aşırı durulayarak temizleyin. Olumsuz etkilerini hemen göremeseniz de gecikince telafisi yoktur.

  9. Asit ve Baz yanıklarında en etkili ilk yardım, kaza anında hemen bol su ile uzun süreli durulamadır. Kazanın zararlarını tamamen ortadan kaldırmasa da, en az zararla kurtulmanın tek yolu bol su ile durulamadır.

  10. Bunu okuyan kardeÅŸlerimin üretim esnasında hiçbir zarara uÄŸramamasını diliyorum.

SIRA GELDÄ° ÜRETÄ°M YAPMAYA

1- Öncelikle yapacağımız üretim miktarına göre yeterli büyüklükte su ısıtma kapları ve karıştırma kapları gereklidir. Piyasada bulunan 200 Litrelik varilleri ortadan ikiye keserek kullanmak, en ucuz yöntemdir.

​

2- Karıştırıcı olarak, tüyleri çok yumuÅŸak olmayan eski bir badana fırçası kullanabilirsiniz. Ä°mkânlarınız dahilinde her türlü motorlu karıştırıcılar kullanabilir, hedeflediÄŸiniz üretim miktarına göre, iÅŸinizi daha da geliÅŸtirebilirsiniz. Ben, en amatör üretimi esas alarak anlatacağım.

​

3- Sıvı Humik Asit yapımı için bir miktar Leonardit, bir miktar da Potasyum Hidroksit gereklidir. Bu aÅŸamada üretimi kendimizin yapmasının en büyük avantajı , bu iki maddenin en kalitelilerini ucuza almak olur. Sadece kalite deÄŸil, ikisini bir arada düÅŸüneceÄŸiz. Kendimiz kullanacağımıza göre, çok kaliteliyi ucuza ya da az kaliteliyi çok ucuza alabiliyorsak avantajımız var demektir. Potasyum Hidroksit alırken patentine bakarak, markalara takılarak Çin malının 1,5 - 2 katına Potasyum Hidroksit almayın. Fiyatı çok abartılı deÄŸilse Avrupa almaya çalışın. Leonardit için de yine abartı fiyatlara kaçmayın. Pahalılığın hiç bir sihri yoktur. Bir leonardit diÄŸerinden en fazla %10 avantajlı olabilir. Fiyatı da o kadar farketmelidir.

​

4- Karıştırma kabının yarısına kadar 70 santigrat derece sıcak su doldurun. Termometreniz yoksa suyun sıcaklığını parmağınızla kontrol edin. Suya parmağınızı zor batırıyor olmanız lazım. Hiç parmağınızı batıramayacağınız su humik asiti bozar, parmağınızı rahatlıkla batırabileceÄŸiniz su kimyasal tepkime için yeterli deÄŸildir.

​

5- Sıcak suyun içerisine 25 Kg leonardit ekleyin. Leonarditin topaklanmasını engellemek için badana fırçasıyla karıştırın. 1250 gr Potasyum Hidroksit atın. (Suya Potasyum Hidroksit ekledikten sonra temas etmemeye çalışın.)  Karıştırma esnasında çalkalanan karışımın yüzünüze sıçramamasına azami dikkat gösterin. Karıştırma iÅŸlemini 3-4 saat içerisinde en az 4 defa tekrarlayın. Kabın aÄŸzını bir sac yardımıyla kapalı tutun. Erken soÄŸumasına izin vermeyin. Ama kesinlikle altına ateÅŸ yakmayın. Humik asitleriniz yanar, bozunur, kömürleÅŸir ve iÅŸe yaramaz hale gelir.

​

6- 3-4 saat sonra Sıvı Humik Asitiniz hazır demektir. EÄŸer, kalibrasyonu saÄŸlıklı yapılmış bir pH metreniz var ise elde ettiÄŸiniz ürünün pH'sını ölçün. Yüksek çıkması durumunda, çözeltinin pH deÄŸerini 9-11 arasına indirmek için çözeltiye Nitrik Asit (NO3) ilave edebilirsiniz. Bu kimyasalı da çok dikkatli kullanın. Halk dilinde kezzap suyu olarak bilinen bu asit, kuvvetli asitlerdendir. Vücudunuza deÄŸmesinin çok ağır sonuçları olacaktır. Nitrik asitle yanan cilt asla tekrar normal haline dönmez. 

​

7- EÄŸer pH metreniz varsa, sıvı humik asit karışımını yaptıktan sonra 4 saat boyunca pH 9-11 olana kadar ölçün. DüÅŸükse Potasyum Hidroksit eklemesi yapabilirsiniz. 4 saatin sonunda 11'den yüksek bir deÄŸer buluyorsanız azar azar Nitrik Asit ekleyip karıştırarak ph'yı 9-11 arasına indirebilirsiniz.

 

8- Sonra karıştırdığınız çözeltiyi dinlendirip, çökeleÄŸi tabanda kalacak ÅŸekilde, üstündeki sıvı çözeltiyi alın. Sıvı Humik Asiti çökeleÄŸinden ayırıp aldıktan sonra, kapta kalan çökelmiÅŸ maddenin üzerine sıcak su ilave ederek karıştırın. Dinlendirip tekrar süzün. Bu iÅŸlemi çözeltinin 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz. Karıştırdıktan sonra dinlenme süresini kısa tutarsanız çözeltiye çökelek geçeceÄŸi için damlama sisteminizi tıkar. Süzerken ve kullanırken bu iÅŸleme dikkat edin.

​

9- EÄŸer pH metreniz ve Nitrik asitiniz yoksa, tedbir için çok Leonardit, az Potasyum Hidroksit kullanarak üretmenizi öneririz. Potasyum Hidroksiti fazla kullanırsanız, ölçmek için pH metreniz ve pH'yı düÅŸürmek için Nitrik Asitiniz yoksa yüksek pH lı ve tehlikeli bir ürün elde edersiniz. Kullanım esnasında bile, hem size hem de bitkilerinize tehlike arz eder.

 

10- Bu ÅŸekilde titiz bir çalışmayla kendi Sıvı Humik Asitinizi yapabilirsiniz.

​

11- Ayrıca; 0505 241 4220 nolu telefonumu arayarak, litresi 15 TL'den (Kargo hariç) satın alabilirsiniz. Tercih sizindir. Ben, kendi üretiminizi doÄŸru buluyor ve destekliyorum.

 

12- EÄŸer damlamada kullanmanız zorunlu deÄŸilse, ben her zaman katı leonarditin ucuza alınıp, bir defada bolca kullanılmasının taraftarıyım. Toprağınız ne kadar kötü olursa olsun, metrekareye 1 Kg Leonardit kullandıktan sonra kötü toprak yoktur. Seralara gelince toprağınız ne kadar iyi olursa olsun, üç beÅŸ dönüm toprakta yıllar boyu tonlarca organik madde alıyorsunuz. Bunun karşılığında azar azar, damla damla organik madde vererek durumu telafi edemezsiniz. Seralarda bitkinin bulunmadığı zamanlarda dönüme 5-10 ton leonardit atıp, çapa motoruyla iyice karıştırın ve onlarca yıl toprağınız verimli olsun. 

BÄ°TKÄ° BESÄ°N ELEMENTLERÄ° EXCEL TABLOSU

Bitkilerin ihtiyaç duyduÄŸu besin elementlerini ve eksik minerallerin miktarını belirleyip, bu elementleri sıvı humik asite ekleyerek bitkilerinize verebilirsiniz. Bitki besin elementlerinin oranlarını belirleyebileceÄŸiniz excel tablosunu aÅŸağıdaki butona tıklayarak indirebilirsiniz.

bottom of page